Roti en kottu
Je hebt rijst en noedels.
Dat kenden we.
En je hebt curry, dat kenden we ook.
Maar hier heb je ook roti en kottu.
Wasda?
Een soort platbrood, type chapati.
Best smakelijk vind ik het.
Ik had vanmorgen eens een Sri Lankaans ontbijt besteld in plaats van een Westers.
Dat was dus ook met roti en met ei in curry en met dhal en kokossambal.
Ik had niet pikant gevraagd maar dat werkt niet altijd, dus we hadden gezegd dat "the baby", want zo noemen ze Lena hier mee zou eten. En the baby mag natuurlijk niks pikants hebben, want blonde blanke kleuters zijn zowat godheden hier, daarvoor kan alles.
Roti was dus een ontdekking, maar kottu bleef een mysterie.
Verder onderzoek drong zich op.
Sam werd dus uitgestuurd als verkenner om het concept te onderzoeken.
Wat blijkt?
Kottu is een soort stoofpot van in stukken gehakte roti, met een curry naar keuze (vlees, vis, garnalen, groente) en uiteraard ei. En om een of andere reden vaak ook kaas.
Om het ingewikkeld te maken kan je ook gevulde roti kopen, waarbij de roti dan wrapgewijs opgerold is en gevuld met hetzelfde waarmee hij voor kottu in fijngehakte vorm mee wordt gemengd.
Veelzijdig dus, de roti.
In Ella hebben we kottu geproefd en dat was lekker.
Dit was wel even verontrustend.
Maar Google leert ons dat het een andere bereidingsmethode is waarbij ze meer schudden met de pan waardoor de stukken roti uit de curry springen als dolfijnen uit de zee.
Geen dolfijnenvlees dus.
Het was anders wel een verklaring geweest waarom we op onze dolfijnenspottocht in Kalpitiya geen enkel beest hebben gezien...
Tot zover deze culinaire uiteenzetting!
Reacties
Een reactie posten